کار قطب نما چیست؟

کار قطب نما جهت یابی، موقعیت یابی و هدایت (ناوبری) است. قطب نما با نشانگر خود جهت قطب شمال زمین را نشان می‌دهد و با دانستن جهت قطب شمال می‌توان جهت صحیح حرکت برای رسیدن به مقصد را مشخص کرد و این کار، دقیقا هدف استفاده از قطب نما است. انسان با استفاده از قطب نما توانست به صورت ایمن و موثری به سفر در دریا و سرزمین‌های ناشناخته بپردازد و بدون  گم شدن، جهان را کاوش کند.

در قرن 21، تکنولوژی GPS در حدی پیشرفت کرده است که وقتی صحبت از جهت یابی می‌شود تقریبا همه از گوشی موبایل استفاده می‌کنند. ولی  قبل از وجود GPS، استفاده از قطب نما و نقشه، روش معمول جهت یابی در طبیعت بود و هنوز هم به عنوان یک روش پشتیبان به کار می‌رود.

در برخی جاها مانند معادن زیرزمینی استفاده از دستگاه GPS بسیار مشکل است و در این موارد هنوز هم از قطب نما استفاده می‌شود.

کاربردهای قطب نما عبارتند از:

جهت یابی؛
قطب نما جهت قطب شمال را نشان می‌دهد و با دانشتن آن می‌توان جهت حرکت را مشخص کرد. جهت یابی صحیح در مناطق ناشناخته مانند دریا، کویر، کوهستان، جنگل و آسمان اهمیت بالایی دارد چون یک اشتباه می‌تواند به گم شدن منجر شود. به همین دلیل ماجراجویان و طبیعت گردان از قطب نما استفاده می‌کنند. اختراع قطب نما باعث افزایش چشمگیر ایمنی سفر (به خصوص سفر دریایی) شده است.

موقعیت یابی؛
به کمک قطب نما و چند وسیله دیگر (مانند اسطرلاب) دریانوردان طول و عرض جغرافیایی و در نتیجه محل کشتی را محاسبه می‌کنند و به این ترتیب زمان لازم برای رسیدن به مقصد و مسیر مناسب را محاسبه می‌کنند.

ناوبری؛
ناوبری به معنای هدایت کشتی یا هواپیما در مسیر درست است و برای فهمیدن مسیر درست قطب نما یکی از وسایل ضروری است.

علاوه بر کاربردهای ناوبری (هدایت کشتی، هواپیما و سفر) سایر کاربردهای قطب نما عبارتند از:

درحال دریافت محصولات منتخب …

استفاده از قطب نما و نقشه در طبیعت